Luis.Bozzo
01 / 01

Estadi de les Chivas

Localització Guadalajara, Mèxic

Descripció del projecte

L’estadi Chivas és un dels estadis de futbol més importants a Llatinoamèrica amb un disseny arquitectònic conceptualment fort, proposat per l’estudi Massaud-Pauset de França. L’empresa HOK-Mèxic es va encarregar del programa arquitectònic i Luis Bozzo Estructuras y Proyectos de l’estructura. Conceptualment la seva forma correspon a la d’un volcà amb un núvol o coberta principal de planta el·líptica en tot el seu contorn i de 60m d’amplada. La berma exterior defineix els vessants del volcà i la coberta recolzada al mínim nombre de piliers (16 en aquest cas) defineix el núvol. D’aquesta manera s’aconsegueix una agradable àrea verda al voltant de l’estadi resolent el complicat aspecte arquitectònic formal que representa qualsevol façana de magnitud tan gran en qualsevol estadi.

Una estructura particularment eficient és una que té una “forma resistent”, on geometria, funció, i la forma s’integren profundament. En aquest projecte, la forma del volcà suggereix una geometria contínua de con la qual és intrínsecament altament resistent als elevats efectes sísmics a Mèxic. De fet, a causa de la forma proposada per a l’estructura, l’acció sísmica no és significativa en aquest cas, comparada amb les accions de la gravetat.

L’estructura de formigó incorpora diverses innovacions que permeten llums significatius de 22m, poc habituals a estadis. Els mecanismes de transmissió de càrrega són visibles dins de l’estadi, creant un interior dramàtic dins de la berma del volcà, mentre que permeten vistes obertes al camp de futbol.

Galería de imágenes